Pulang dan Tukar

Kami sentiasa memastikan produk kami adalah dalam keadaan baik dan berkualiti. Setiap tempahan ,kami memastikan barangan diperiksa untuk sebarang kecacatan.

KAMI TIDAK MENERIMA BAYARAN BALIK TUNAI ATAU PERTUKARAN SELEPAS JUALAN !.

Walau bagaimanapun, jika anda menerima item yang berbeza daripada yang anda pesan (kod item yang berlainan sama sekali), kami akan menukar kepada yang baru tanpa sebarang kos. Jika item tidak lagi ada, anda boleh memilih item yang sama untuk dihantar kepada anda dengan nilai yang sama atau lebih tinggi daripada perkara sebelumnya. Anda akan perlu membayar perbezaan harga.

Kami tidak akan melayan aduan contohnya barang kelihatan murah, anda tidak suka warna, dan lain-lain. Jika anda tidak boleh mengambil risiko membeli-belah dalam talian, maka anda dinasihatkan anda untuk tidak membeli, untuk mengelakkan anda membuat pilihan yang salah.

Pulangan barangan ralat mestilah keadaan BARU dan belum dicuci dengan tag asal.

Pemulangan / pertukaran tidak akan diterima selain daripada yang dinyatakan di atas.

** Sesetengah produk tidak boleh digunakan untuk pemulangan / pertukaran: barang-barang promosi atau hadiah percuma

Sila ambil perhatian:

– Semua pertukaran dan pemulangan hendaklah dibuat dalam tempoh 7 hari dari tarikh pembelian. Selepas itu, sebarang permintaan TIDAK akan dilayan.
– Item adalah tanggungjawab anda sehingga ia sampai kepada kami. Untuk perlindungan anda sendiri, kami cadangkan anda menghantar bungkusan dengan menggunakan perkhidmatan penghantaran yang melindungi anda bagi nilai barang-barang.
– Kos untuk menghantar kembali barang kepada kami dan hantar semula kepada anda adalah tanggungjawab anda.
– kami tidak akan bertanggungjawab terhadap parcel yang rosak semasa penghantran balik kepada kami, jadi kami menasihatkan anda untuk membalut produk secukupnya untuk mengelakkan perkara ini berlaku.