Fabrik, Info, Jahitan, Tips

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan…

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan…

Tutorial: Gathered Drawstring

Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak 😂 kenalah simpan dulu tunggu sampai anak besar sikit..tak kan…

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan…

Tutorial: Gathered Drawstring

Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak 😂 kenalah simpan dulu tunggu sampai anak besar sikit..tak kan…

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan…

Tutorial: Gathered Drawstring

Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak 😂 kenalah simpan dulu tunggu sampai anak besar sikit..tak kan…
FabrikInfoJahitanTips

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias…

Apa itu Bias?

Fabrik, Info, Jahitan, Tips
Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan diri dengan sifat kain yang dipotong pada ira bias. Fabrik yang dipotong pada ira bias mempunyai drape yang cantik dan…

Tutorial: Gathered Drawstring

Jahitan, Tips, Tutorial
Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak 😂 kenalah simpan dulu tunggu sampai anak besar sikit..tak kan nak potong pulak kan?😅 Jangan risau. Anda boleh tambah gathered drawstring pada baju atau seluar untuk adjust labuh tanpa perlu…

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan diri dengan sifat kain yang dipotong pada ira bias. Fabrik yang dipotong pada ira bias mempunyai drape yang cantik dan sedikit memeri. Bias lebih relevan untuk kain jenis woven berbanding kain knit kerana kain knit sudah mempunyai stretch sama ada 2-way stretch atau 4-way stretch.

Drape yang cantik dengan ira bias. Credit: Baju Kurung Klassik HC

BILAKAH BIAS DIGUNAKAN?

  1. Penggunaan potongan bias yang paling biasa digunakan ialah bias tape atau juga dipanggil lis kun. Bias tape sangat sesuai digunakan pada lengkungan seperti bukaan leher kerana sifatnya yang flexible membolehkan fabrik melengkung tanpa sebarang gelembung.
  2. Pattern pakaian boleh dipotong pada ira bias untuk mendapatkan ekstra drape dan flow yang lembut. Ia sangat sesuai untuk menjahit dress, dan lingerie. Juga sesuai untuk membuat ruffle.
  3. Oleh kerana potongan bias adalah secara diagonal, ini bermakna jika pola dipotong daripada fabrik bercorak stripe atau plaid anda akan mendapat corak yang diagonal. Ini sesuai digunakan sebagai detail hiasan pada yoke, poket, cuff dan collar.
Poket yang dipotong pada ira bias

 

TIPS MENJAHIT DENGAN POTONGAN BIAS

  1. Benang kain woven yang dipotong pada ira bias tidak akan mudah terburai.
  2. Potong pola di kain pada ira bias sehelai demi sehelai. Elakkan potong beberapa helai secara serentak kerana kemungkinan untuk kain yang berada  bawah bergerak dan beralih adalah sangat tinggi dan akan mengurangkan ketepatan sudut 45 darjah.
  3. Jika keseluruhan pakaian dipotong pada ira bias, pastikan anda menggantung pakaian yang dijahit selama 24-jam terlebih dahulu sebelum membuat kemasan hem (kelim), biasanya arahan ini ada ditulis pada pattern instruction. Hal ini kerana jika anda terus menjahit kemasan hem, kemungkinan sebahagian pakaian akan lebih stretch dari bahagian yang lain dan menyebabkan hemline yang tidak sekata. Selepas tempoh 24-jam anda boleh trim hem supaya labuhnya sekata.

 

Tutorial: Gathered Drawstring

Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak 😂 kenalah simpan dulu tunggu sampai anak besar sikit..tak kan nak potong pulak kan?😅 Jangan risau. Anda boleh tambah gathered drawstring pada baju atau seluar untuk adjust labuh tanpa perlu potong baju atau seluar tu. Macam mana caranya? Bawah ini kami kongsikan video tutorial ringkas cara untuk menambah gathered drawstring pada pakai yang sudah siap. Anda boleh guna cara ini untuk alter baju atau seluar yang terlalu labuh tanpa perlu memotongnya. Cara alteration ini sesuai digunakan pada pakaian kanak-kanak sebab mereka ni kan cepat sahaja membesar. Boleh la pakai baju/seluar tu lama sikit. Anda boleh juga menambah feature ini pada pola pakaian yang anda ada untuk nampak lebih menarik. Jangan lupa tambah labuh pada pola terlebih dahulu.  

Apa itu Bias?

Fabrik, Info, Jahitan, Tips
Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias agak mencabar, tetapi latihan yang kerap akan membantu anda membiasakan…
Read More

Apa itu Bias?

Bias dalam istilah jahitan merujuk kepada arah ira menyerong 45 darjah pada fabrik. Menjahit pakaian yang dipotong pada ira bias…

Tutorial: Gathered Drawstring

Kadang-kadang kita sengaja buat baju anak 1 size bigger kononnya boleh pakai lama. Sekali bila dah siap, labuh sangatlah pulak…

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups
Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups

Project Example 1 – Magazine

Mockups

Project Example 1 – Square Book

Mockups

Project Example 1 – Notebook

Mockups
Project Example 1 – Magazine
Project Example 1 – Square Book
Project Example 1 – Notebook
Project Example 1 – Paper Pouch
Project Example 1 – Cards
Project Example 2 – Illustrations
Project Example 2 – Nature
Project Example 2 – Business
Project Example 3 – Illustrations
Project Example 3 – Business

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer

Great theme. It’s the second I have bought from you & I am very impressed.. I have bought a lot of themes but only ever given two 5 star ratings, both for your items. Your work is the best on themeforest – cheers!!

Samantha Green
buyer

I just think is versatile enough. As always, there are better and worst, but I feel satisfied with the product. they are giving what you see in the demo and is a great solution for websites. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vehicula aliquam eros a tempus. Aenean sodales dictum augue, in faucibus nisi sollicitudin eu. Quisque et urna lacus, quis aliquam purus. Nulla semper arcu vel diam auctor condimentum.

John Smith
developer NASA

Like the theme design. But the biggest thanks for user support. This is a very important, if not the most important indicator. We will recommend!

Rob Smith
designer
Menu